The Screen | Sustainable ADU

 

Sustainability meets custom design with this ADU in Portland’s Eliot Conservation District

This new construction 2 bedroom accessory dwelling unit is located in Portland’s Eliot Neighborhood and follows the design requirements of Eliot Conservation District.  The porch trellis element was designed to shade the heat of the west afternoon sun while also providing a unique outdoor space for our clients to enjoy.  Sustainable design decision was Fundamental to our decisions  ADU features many sustainable design enhancements, including a high efficiency building envelope, FSC certified wood products, an energy efficient mini-split mechanical system, high efficiency LED lighting, occupancy controlled ventilation, and low or zero VOC/Formaldehyde products selected throughout.  The open Living/Dining/Kitchen "great room" faces west with full glass french doors that overlook the patio and garden.  The slab on grade construction offers barrier free ADA accessibility throughout the unit. The exterior wall assemblies were designed to manage moisture to avoid issues many older Portland homes experience with poor air quality.  

More information on our ADU design services:
http://www.propelstudio.com/accessory-dwelling-units-adu/

City of Portland Oregon ADU Resource Page:
https://www.portlandoregon.gov/bds/36676/

 

Credit
Nick Mira - Project Architect
Sam Sudy - Project Designer

Location
Portland, Oregon
Eliot Neighborhood