The Wrap | Modern ADU

 

Folding the standing seam metal roof down into the walls is a contemporary twist of the traditional house form.

The ADU sits in a wonderful backyard surrounded by beautiful old trees.  To respond to this natural context, we decided to flip the traditional house - putting the living spaces on the second floor amidst the trees, with bedrooms and bathroom on the ground floor. The single open space on the second level provides for wonderful views into the leaves and branches, and out over the neighborhood. The master bedroom has sliding glass doors that open directly into the garden. A small guest room/office and bathroom fill out the main level.

The exterior consists of standing seam metal that folds down from the roof over the sides of the structure. A wooden sided box is then slid into this folded roof form. The natural siding beautifully compliments the more industrial metal walls and roof. Sustainable features included extra insulation, on-demand hot water, ductless mini-split, locally sourced wood, and low flow water fixtures and appliances.

More information on our ADU design services:
http://www.propelstudio.com/accessory-dwelling-units-adu/

City of Portland Oregon ADU Resource Page:
https://www.portlandoregon.gov/bds/36676/

Credit

Lucas Gray - Project Designer
Tuan Vu - Project Designer
Nick Mira - Project Architect

Location

Portland, Oregon
Concordia Neighborhood