Mariannenstrasse Gymnasium Addition & Renovation
 

 

A contemporary addition acts as the backdrop to a renovated gymnasium design. The channel glass facade glows when occupied, and draws people to the entry for the facility.

Our competition winning design called for an addition to a historic gymnasium tucked away in a courtyard between apartment buildings in the Kreuzberg, Berlin. The gymnasium design solution contrasts the beautiful brick of the historic gymnasium building, with a simple form and material palette that doesn’t distract. Within a complex existing courtyard, a long building that spanned across the back of the entire site was the best option. The simple form and use of channel glass for the facade creates a bold contemporary statement that compliments the existing building. The small addition holds shower and locker facilities, ADA restrooms and coach/referee changing rooms. The building is pulled apart to reveal a small courtyard garden that collects the rainwater from the roofs. A second, smaller building sits on the other side of the property and accommodates equipment storage. By separating the buildings, we framed an elevated wooden deck that can be used for outdoor activities. The buildings sit up on a plinth, raised above a playground. This allows exterior ramps and stairs to bring people up to the level of the gymnasium floor. In this way, the entire complex is a single, yet undulating level and universally accessible.

The project is located in Berlin, Germany and was completed in 2011. The design was a collaboration between Propel Studio partner, Lucas Gray and Casey Matthewson from Mathewson Architecture Berlin.

Credit

Lucas Gray - Project Designer
Casey Matthewson - Project Architect

Location

MariannenStrasse 47, Kreutzberg,
Berlin, Germany