Zhou Jia Jiao School-01Zhou Jia Jiao School-02Zhou Jia Jiao School-03Zhou Jia Jiao School-04Zhou Jia Jiao School-05Zhou Jia Jiao School-06Zhou Jia Jiao School-07Zhou Jia Jiao School-08Zhou Jia Jiao School-09Zhou Jia Jiao School-10

Zhou Jia Jiao School

The large school is divided into clusters of classrooms, creating family-like units within the student body.

 
The school design was phase three of the development for Zhou Jia Jiao. The team approached the challenge of designing a school for displaced families by breaking down the traditional school building into garden courtyards surrounded by classrooms. The library, cafeteria, gymnasium and administration buildings overlook a public plaza used for gatherings of the school and community. An internal street connects the individual courtyards that are surrounded by classes of similar-aged students. This stimulates social interaction for the children who primarily grow up without siblings under the Chinese one-child policy. The children in each courtyard grow to become each other’s brothers and sisters. The children care for gardens in the open spaces which are also used for outdoor learning, performance and play areas. This gives the students a sense of ownership and pride for their school and the surrounding environment.
 

Shanghai, China

200,000 sf K-12 School, 40,000 sf Preschool

K-12 School, Classrooms, Gymnasium, Library, Administration Offices, Preschool

Master Planning, Conceptual Design, Landscape Design

While working at Brearley Architects and Urbanists